układ równań
laik: Rozwiąż układ równań:
x2+xy=5
y2+xy=12
13 kwi 21:56
pigor: ..., np. tak:
[n[x
2+xy= 5 i y
2+xy= 12 ⇔ x(x+y)= 5 i y(y+x)=12 / : stronami ⇒
⇒
xy=
512 i x(x+y)=5 ⇔ x=5k i y=12k i 5k(5k+12k)=5 ⇔
⇔ 17k=1i x=5k i y=12k ⇔ k=
117 i
x=517 i y=1217,
czyli
(x,y)= (517, 1217) − szukane rozwiązanie układu. ...
13 kwi 22:06
pigor: ..., lub x,y≠0 i
II sposób /+ stronami równania układu mamy : x
2+2xy+y
2=17 i x
2+xy=5 ⇔
⇔ (x+y)
2=17 /*x
2 i x(x+y)=5 ⇔ x(x+y)=5 i (x(x+y))
2=17x
2 ⇔
⇔ 25= 17x
2 i analogicznie 144=17y
2 ⇒ |x|=
5p{17 i |y|=
12p{17 ⇔
⇔ x= ±
5√17 i y= ±
12√17 , a więc są 4 pary rozwiązań :
(x,y)= (517√17),1217√17) lub
(x,y)= (517√17), −1217√17)
lub
(x,y)= (−517√17),1217√17) lub
(x,y)= (−517√17),−1217√17).

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a więc w sposobie powyżej sknociłem problem znaków
13 kwi 22:24