Stereometria+funkcja
V.Abel: Witam, proszę o pomoc w dwóch zadaniach:
a) Udowodnij, że wysokość poprowadzona z wierzchołka S czworościanu foremnego ABCS na podstawę
ABC zawiera się w wysokości podstawy. (help!)
| | ⎧ | x+1, dla x≥1 | |
| b) Narysuj funkcję f(x)= | ⎩ | x−1, dla x≤1 | , następnie narysuj funkcję
|
g(x)=f(−|x|+2)==>pomocy, jaka jest kolejność przesunięć, jak ona bd wyglądać! ! !
13 kwi 21:45
Mila:
Popraw treść
1) bez sensu?
2) to nie jest funkcja
3) czy masz konkretny wzór?
13 kwi 22:31
V.Abel: Ok, w podpunkcie a) chodzi oczywiście o spodek wyskości− przepraszam
b) to jest funkcja narysuj sobie f(x) gdzie x+1 dla ≥1 i x−1 dla x≤1 , jak to przekształcić? ?
?
13 kwi 22:52
V.Abel: dla x<1* tam nie powinno być domknięcia..rety przepraszam jeszcze raz
13 kwi 22:53
Mila:

1) jeśli wszystkie krawędzie boczne ostrosłupa trójkątnego są równe to spodek wysokości
ostrosłupa jest środkiem okręgu opisanego na tym trójkącie.
Ponieważ wszystkie krawędzie boczne mają równą długość, trójkąty prostokątne AOS ,BOS ,COS są
przystające, czyli AO = BO = CO , co oznacza, że spodek wysokości O jest środkiem okręgu
opisanego na trójkącie ABC .
(punkt O jest równo odległy od wierzchołków ΔABC)
13 kwi 23:27
Mila:

2)
f(x)=x+1 dla x≥1
punkty wykresu:(1,2) (2,3)
f(x)=x−1 dla x<1
(1,0), (0,−1) Pamiętamy , że (1,0) nie należy do wykresu (x=1 nie należy do dziedziny funkcji
podanej tym wzorem)
13 kwi 23:34
V.Abel: ok, a co z tym przekształceniem, bo tyle też ogranąłem..?..
13 kwi 23:40
13 kwi 23:54
V.Abel: ahh...
14 kwi 00:01
V.Abel: przeczytałem, ale pytanie: jak mam f(−|x|+2) to jaka jest w końcu ta kolejność.. z tego co
zrozumiałem, to najpierw wektor [−2,0], potem wartość bezwzględna i sym względem OY ze strony
ujemnej(lewej) na dodatnia−prawa, czy tak?
14 kwi 00:20
14 kwi 17:12