Trygonometria - dowodzenie
EMPE: Wykaż, że jeżeli liczby x i a są dodatnie, α, β ∊ (0, π√2) i sin α = √xx + a oraz
tg β = √xa, to α = β.
13 kwi 21:41
Nienor: | | π | |
α,β ∊[0, |
| ]
|
| | 2 | |
| | sinβ | | π | |
tgβ = |
| , jeżeli α,β∊[0, |
| ] to sinβ=sin(90o−α)=cosα i cosβ=sinα
|
| | cosβ | | 2 | |
z jedynki trygonometrycznej i faktu, że wszystkie 4 funkcje tryg. są w I ćwiartce dodatnie:
| | x | | a | |
cosα=√1−sin2α=√1− |
| =√ |
|
|
| | x+a | | x+a | |
| | cosα | | a | | x+a | | a | |
tgβ= |
| =√ |
| *√ |
| =√ |
| ,
|
| | sinα | | x+a | | x | | x | |
to oznacza, że a=x, czyli tgβ=1, a więc β=45
o
13 kwi 21:51