matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
permutacje
Nutka:
Znajdź n wiedząc, że: a) (n po 1) = (5 po 2) b) (n−4 po n−5) = 6
13 kwi 21:41
PW:
n
:k
Nutka
, a "trzy po trzy" dobrze Ci się kojarzy? Dlatego symbol Newtona
czyta się
"n nad k", a nie "n po k".
n
1
n!
a)
=
=n
(n−1)!1!
5
2
5!
5!
4•5
=
=
=
=10
(5−2)!2!
3!2!
2
Odp. n=10
13 kwi 23:34
Eta:
13 kwi 23:49