matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
obwód
Mila:
Obwód trójkąta równoramiennego wynosi 80cm,a jego wysokość jest o 5cm krótsza od ramienia. Oblicz pole tego trókjkąta.
13 kwi 21:37
Mila:
Proszę o pomoc
13 kwi 21:45
Mila:
h=b−5, a+2b=80 2b=80−a
1
b=
(80−a)
2
1
b
2
=(
a)
2
+h
2
2
1
1
1
1
(
(80−a))
2
=
a
2
+(35−
a)
2
h=b−5=35−
a
2
4
2
2
1
1
1
(6400−160a+a
2
)=
a
2
+1225−35a+
a
2
4
4
4
1
1
1
1600−40a+
a
2
=
a
2
+1225−35a+
a
2
4
4
4
a
2
+20a−1500=0 Δ=6400
−20−80
a
1
=
<0 lub a=30
2
2b=50 b=25 Spr. h
2
=25
2
−15
2
=400 h=20=25−5 zgodność
1
P
Δ
=
*30*20
2
13 kwi 22:01