ciągi
pankracy: czy może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego w następującym ciągu
(1,3,5,7...2n+1) liczba wyrazów wynosi n+1?
z góry dzięki
13 kwi 21:33
Mila:
Wyrazy ciągu arytmetycznego
a1=1
r=2
Nie wiemy który z kolei jest ostatni wyraz, oznaczymy go indeksem k.
ak=2n+1
ak=a1+(k−1)*r z definicji c.a.
2n+1=1+(k−1)*2
2n=2k−2
2n+2=2k
k=n+1
13 kwi 21:38
pankracy: extra, dzięki bardzo!
a czy da się to jeszcze bardziej uprościć na podobieństwo zawsady "od ostatniego odejmujemy
pierwszy i dodajemy jeden" ?
13 kwi 21:40
Mila:
Tutaj, w tym przypadku:
(2n+1+1):2=n+1
13 kwi 22:27