Liczby rzeczywiste
bezendu:
Znajdź wszystkie takie pary liczb naturalnych, że ich największy wspólny dzielnik wynosi 6, a
ich najmniejsza wspólna wielokrotność jest równa 210.
Można prosić o jakąś wskazówkę
13 kwi 21:27
Mila:
210=2*3*5*7
a=6*(.. ) i b=6*(..) tak dobierasz drugie czynniki, aby NWW(a,b)=210
13 kwi 21:34
bezendu: czyli mam dwie pary (6,210) lub (42,30) zgadza się
13 kwi 21:41
Mila:
13 kwi 22:11
Kostek: Ja bym zrobił to tak :
pomnożyć NWD i NWW
210*6=1260
i teraz rozkładać liczbę na wielokrotność 6
6*210
12*105
18*70
24*52,5
30*70
36*35
42*30
i teraz sprawdzić które dzielą się przez 6
13 kwi 22:13
bezendu: Dziękuję Mila za wskazówkę

Kostek fajny sposób
13 kwi 22:15
janek: Kostek skorzystał ze wzorku
14 kwi 00:25