prawdopodobieństwo
pic: Witam
Spośród punktów: A=(−1;3), B=(−1;−3), C=(−2;1), D=(−2,−1), E=(1,7), F=(1, −7), G=(3,10),
H=(3;−10) wylosowano trzy. Oblicz prawdopodobieństwo, że co najmniej dwa z nich należą do
prostej o równaniu y=2x+5.
Ω = 8*7*6 ?
Tylko trzy punkty (A, C, E) należą do tej prostej.
Zrobiłem więc drzewko są 4 "możliwości" które spełniają warunki zadania.
| | 3 | | 2 | | 1 | | 96 | | 2 | |
P(A) = ( |
| * |
| * |
| +....) = |
| = |
| |
| | 8 | | 7 | | 6 | | 336 | | 7 | |
wszystko ładnie, pięknie, ale czy nie da się tego prościej zrobić(szybciej)? bez zliczania
wszystkich gałęzi?
Pozdrawiam
13 kwi 21:15
pic: up
znalazłem jakieś inne rozwiązanie w którym omega = 56 a moc A = 16, ale skąd się to wzięło to
nie mam pojęcia.
13 kwi 21:58
13 kwi 22:12
Mila:
sporządzasz tabelę wartości funkcji
y=2x+5
argumenty to :−2,−1,1,3
wartości to: 1 3 7 11
Odczytujesz ile punktów należy do prostej.− A,C,E czyli 3 punkty z podanych.
| | | | 8! | | 6*7*8 | |
Ω= | = |
| = |
| =56 |
| | | 3!*5! | | 6 | |
A−co najmniej dwa punkty należą do prostej o równaniu y=2x+5.
A
2− dwa punkty należą do prostej
A
3 − 3 punkty należą do prostej
|A
3|=1
13 kwi 22:23