Ostrosłup
cute: Ostrosłup prawidłowy trójkątny przecięto płaszczyzną, która przechodzi przez
krawędż podstawy długości a oraz jest prostopadła do
przeciwległej krawędzi bocznej. Płaszczyzna ta jest nachylona do płaszczyzny
podstawy pod kątem α. Oblicz objętośc ostrosłupa.
Szukam H, ale ciężko bo nie widze tego przekroju.
13 kwi 20:23
cute:

czy w tym zadaniu jest błąd czy ten przekrój istenieje?
13 kwi 20:46
MQ:

| | √3 | |
AB − wysokość podstawy ostrosłupa = |
| a |
| | 2 | |
β=90
o−α
Masz wszystko do obliczenia h
13 kwi 20:49
krystek:
13 kwi 20:51
Mila:

Podpowiedź.
EF⊥ AS
ΔEFA−Δprostokątny
∡FEA=α
Ponieważ jest to zadanie z próbnej matury z portalu info, to nie mogę Ci napisać rozwiązania.
13 kwi 21:02
cute: dzięki wam

, już rozumiem
13 kwi 21:13
Mila:
13 kwi 21:29