affffff
Zuziii: Suma pieciu poczatkowych wyrazow ciagu geometrycznego (a
n) jest rowna 4, a suma dziesieciu
poczatkowych jego wyrazow jest rowna 132. Oblicz sume pietnastu poczatkowych wyrazow tego
ciagu.
I tak:
Wywnioskowalam ze a
6+...+a
10=128 i z takiego wzoru na sume poczatkowych w.:
| | 4 | |
sn=n*a1 wyszlo mi ze a1= |
| − liczylam to z tej pierwszej sumy (s5=4) |
| | 5 | |
| | 66 | |
a jak policzylam zeby sprawdzic z drugiej sumy to wyszlo mi ze a1= |
| |
| | 5 | |
Czy moze ktos mi wytlumaczyc dlaczego mi tak wyszlo?
13 kwi 20:11
Mila: a
n− ciąg geometryczny
| | 1−q5 | |
a1* |
| =4 dzielimy stronami |
| | 1−q | |
1+q
5=33
q
5=32
q=2
Teraz oblicz a
1 i S
15
13 kwi 21:25
getin:
wzór sn= n*a1 działa tylko dla stałego ciągu geometrycznego (składającego się z takich samych
liczb)
Nie możesz z góry zakładać że ciąg geometryczny zawiera takie same liczby
Używając wzoru sn = n*an robisz to
19 maj 16:01
Donald:
Ciąg geometryczny (an): wartość a1 nie jest potrzebna.
Sn = Sn
S2n = Sn (qn + 1)
S3n = Sn (q2n + qn + 1)
S4n = Sn (q3n + q2n + qn + 1}
.......................
Skn = Sn (q(k−1)n + q(k−2)n + ... + 1)
W tym zadaniu: S5 = 4, S10 = S5 (q5 + 1) = 132 ⇒ 4 (q5 + 1) = 132 ⇒ q = 2
S15 = S5 (q10 + q5 + 1 = 4 (210 + 25 + 1)
19 maj 21:30