fukcje,symetrie względem osi układu współrzędnych
Amelia: Witam, może pierwsze podam treść zadania żeby było wiadomo o czym mówię

Naszkicuj wykres funkcji f,a następnie wykres funkcji g i podaj jej wzór.
a) f(x) = |2x|, g(x) = f(−x+2)−2
b) f(x) = |1/2x|, g(x) = f(−x−2)+3
ODPOWIEDZI:
a) g(x) = |2x−4|−2
b) g(x) = |1/2x+1|+3
Zaczęłam robić przykład a) tak:
− narysowałam f(x)
− potem f(−x)
− przesunęłam f(−x) o wektor [−2,−2]
(nawet nie wiem czy to jest dobrze)
I teraz mam podać wzór g − nie wiem z której strony to ugryźć, jak zacząć...
13 kwi 19:59
Włóczykij: a)
f(x)=|2x|
g(x)=f(−x+2)−2
g(x)=|2(−x+2)|−2
g(x)=|−2x+4|−2=|−(2x−4)|−2=|2x−4|−2
13 kwi 20:10
Włóczykij: przykład a) wygląda ok
13 kwi 20:12
Włóczykij: z tym, że f(x)=f(−x)
więc nawet nie trzeba było rysować.
13 kwi 20:15
Amelia: nie rozumiem dlaczego jest tylko 2 (ta na czerwono) a nie ma x? w sensie czemu ten x zniknął?
g(x)=|2(−x+2)|−2
13 kwi 20:34
Włóczykij: ten x jest w nawiasie, tylko przekształcony wedle życzenia autorów
13 kwi 20:38
Amelia: Ok, już rozumiem

i udało mi się zrobić dobrze podpunkt b).
Dziękuję
13 kwi 20:49
piotr: jurek ma zamiar kupic drukarkę do komputera za 300zł. Postanowił, że z kieszonkowego będzie
ststematycznie odkładał pewną ilośc pieniędzy. W pierwszym miesiącu odłożył 20zł a w kożdym
następnym o 5zł. więcej niż w poprzednim.Po ilu miesiącach oszczędzania Jurek będzie mógł
kupic drukarkę? jak to obliczyc z ciagu arytmetycznego
13 kwi 20:57
13 kwi 20:58