.
x: dany jest okrag o srodku p i promieniu r. podaj ile punktów wspolrzednych z tym okregiem ma
prosta x=−2
a) P(3,0) r=5 b)P(3,5) r=4 c)p(−9,4) r=8
13 kwi 19:49
Krzysiek: Narysuj uklad wspolrzednych . narysysuj okrag o srodku P(3,0) na tym samym ukladadzie
narysuj prosta o rownaniu x=−2 i zobacz ile razy ta prosta przeciela okrag . . Beda to punkty
wspolne (nie wspolrzedne )
tak samo zrob dla pozostzlych podpunktow.
I zapamietaj sobie raz na zawsze. Czy w geometrii czy w geometrii analitycznej najwazniejszy
jest rysunek
13 kwi 22:03
Krzysiek: mialo byc o srodku P(3,0) i promieniu r=5
13 kwi 22:05
karoladfr:
13 kwi 06:57
kat666: Można sprawdzać jak się ma odległość między pierwszą współrzędną środka okręgu i −2 do
promienia okregu.
W pamięci można stwierdzić, że odpowiedzi to:
a) 1
b) 0
c) 2
13 kwi 07:53