.
x: Dany jest okrąg o środku P i promieniu r. Podaj równania prostych równoległych do osi OX i
stycznych do tego okręgu.a) P(−3,1) r=5 b)P(−5, −3 1/2) r=4 1/2 c) P(0,1/3) r=1/3
13 kwi 19:45
x: 

//
14 kwi 10:23
Krzysiek: Przeciez wczoraj CI pisalem co masz zrobic najpierw majac takie zadania . najpierw rysunek.
Z rysunku odczytasz te rownania
Rownanie prostej rownoleglej do osi OX ma postac y=(jakas liczba ) czyli bedzie to funkcja
stala
Do kazdego podpunktu beda 2 rownania wiec napisz jakie beda do podpunktu a.
14 kwi 11:56
Janek191:
Np. a)
P = ( − 3; 1), r = 5
y = 1 − r = 1 − 5 = − 4 lub y = 1 + r = 1 + 5 = 6
Odp. Równania prostych stycznych do okręgu : y = − 4 i y = 6
====================================================
Pozostałe przykłady rozwiązujemy analogicznie.
14 kwi 11:58