logarytmy
Włóczykij: funkcja logarytmiczna z parametrem
Dla jakich wartości parametru m równanie:
(log3x)2−log3x2=m
ma 2 rozwiązania należące do przedziału <1;∞) ?
D:x∊R+
(log3x)2−2log3x=m
log3x=k
k2−2k−m=0
Δ=4+4m
Δ>0 ⇒ 4+4m>0 ⇒ m>−1
szukam wartości parametru, dla których parabola ma 2 miejsca zerowe nalezące do przedziału
<1;∞)
xw>1 ⇒ z tego dostaję sprzeczność
f(1)≥0 ⇒ m≤−1
Czyli wychodziłoby że nie ma takiego m.
Ale coś czuję, że gdzieś jest błąd.
Mógłby ktoś rzucić okiem?
13 kwi 19:21
13 kwi 19:32
Włóczykij: podbijam
13 kwi 19:50
Włóczykij: i jeszcze raz, może ktoś zauważył błąd?
13 kwi 20:16
pigor: ... mnie wychodzi −1 ≤ m ≤ 0 , czyli
m∊[−1;0] . ...
13 kwi 20:26
Włóczykij: ok, a widzisz gdzieś błąd w moich obliczeniach / sposobie?
13 kwi 20:29
Włóczykij: ?
13 kwi 21:31
Włóczykij: up
13 kwi 22:53
janek:

hmm, łatwiej jest chyba po prostu narysowaćparabolkę k
2−2k wtedy otrzymujesz, że k=0 lub k=2,
skoro k=0 masz log
3x=0 3
0=x=1, czyli masz początek przedziału, więc ucinamy, od k=0, a dwa
rozwiązania ma tam gdzie zakreskowane, czyli wiemy, że m≤0, natomiast dolny przedział
znajdziemy tak, że
k
w=1 stąd k
2−2k=−1=m, czyli mamy dolny przedział, wniosek?
m∊<−1;0>
14 kwi 00:04