rachunek prawd
henryk;%%: Na maturzem do kazdego zadania podane sa cztery odpowiedzi z ktorych jedna jest prawidłowa
Lolek rozwiazuje test wybierając losowo odpowiedzi jakie jest prawdopodobienstwo że poprawnie
odpowie na trzy pierwsze pytania ?
13 kwi 18:43
henryk;%%: 3/64 ?
13 kwi 18:45
Darth Mazut: x − ilość pytań
Ω = 4
x
A − odpowie na (conajmniej) 3 pierwsze pytanie prawidłowo
A = 1 * 1 * 1 * 4
(x−3)
| | 4x | |
P(A) = 4(x−3) / 4x = |
| = 1 /43 = 1 / 64 |
| | 43 * 4x | |
Hmm, mam nadzieje że się nie pomyliłem gdzieś
13 kwi 18:50