Homografia, liczby zespolone
Repcak: H jest homografią, udowodnij że h−1 też jest homografią.
H = (az+b)/(cz+d)
13 kwi 18:39
pigor: ..., a może wystarczy ci "elementarna algebra" , czyli np.
tak :
| | az+b | |
h= |
| ⇒ h(cz+d)= az+b ⇔ hcz+hd= az+b ⇔ hcz−az= b−hd ⇔ |
| | cz+d | |
| | −dh+b | |
⇔ z(ch−a)= −dh+b / : (−dh+b) ⇒ z= |
| , czyli po zamianie |
| | ch−a | |
| | −dz+b | |
zmiennych h−1= |
| c.n.u. − homografia odwrotna . ...  |
| | cz−a | |
13 kwi 18:55
Repcak: tak właśnie rozkminiałem, tylko czy to jest postać homografii odwrotnej ?
13 kwi 19:05
Repcak: Tak już dzięki, poczytałem i już rozumiem.
13 kwi 19:11
Repcak: h,g homografie, pokazać, ze f(z) = h(g(z)) też homografią... tu już nieogarniam, bawić się
zwykłą algebrą i porządkować wyrazy?
13 kwi 19:12
Repcak: pomoże ktoś z tą homografią ?

Po przekształceniach należy udowodnić że nowo powstałe C z f. homograficznej (Az+B)/(Cz+D),
które wynosi cm+dn ≠ 0 i nie wiem jak tego dokonać
14 kwi 10:22