.
AnIA: dany jest ciąg arytmetyczny −13, −9, −5, −1 ... dwudziesty wyraz tego ciągu jest równy ?
13 kwi 18:16
ICSP: a1 = −13
a2 = −9
r = a2 − a3 = 4
a20 = a1 + 19 r = ...
dokończ. Wystarczy podstawić
13 kwi 18:18
O.: mozesz tez sobie policzyc " na piechote" , widac ze kazdy nastepny wyraz jest wiekszy o 4, wiec
dodajesz 4 tak dlugo az wyjdzie CI 20 liczba ( czyli wyraz) z kolei przy zalozeniu ze
pierwszym wyrazem jest − 13 ( a
1 = − 13) . to chyba bardziej sposob na zrozumienie jak
dziala ciag arytmetyczny, niz metoda obliczeniowa
13 kwi 18:32