dziedzina i miejsca zerowe
patrykooo: określ dziedzine i miejsca zerowe
x
2+9≠0
x∊R
2+x ≥ 0
x≥−2
((x≥−2) ∧ x∊D))⇒ x= i tego nie wiem
prosił bym o poprawienie w przypadku gdy jest źle i dokończenie (proszę)
13 kwi 17:33
Darth Mazut: Dziedzina:
2 + x ≥ 0
x ≥ −2
miejsce zerowe dla:
sqrt(2+x) = 0
2 + x = 0
x = −2
13 kwi 17:39
patrykooo: nie jest coś źle przypadkiem 2 razy użyte zostało wyrażenie 2+x ?
13 kwi 17:43
Repcak: x
2+9 różne od 0 jest dla każdego x∊R
√2+x = 0 tylko jak x=−2 tyle w tym temacie
13 kwi 19:25
Mila:
1) Dziedzina.
a) wyrażenie pod pierwiastkiem nieujemne⇔x+2≥0⇔x≥−2
b) mianownik różny od zera⇔x2+9≠0 co jest prawdą dla każdego x∊R, zatem mianownik nas nie
ogranicza
D=<−2,∞)
2)Miejsce zerowe:
Tylko licznik moze być równy 0.
√x+2=0⇔x=−2
To wszystko miałeś wcześniej napisane.
13 kwi 20:02