liczba różnych punktów
malinowa: liczba różnych punktów o współrzędnych (x,y) gdzie xε{−1,0,1,3,4} i yε{4,5,6} jest równa?
a) 8
b) 9
c) 15
d) 25
13 kwi 17:31
malinowa: jeśli zdarzenia a i b są zdarzeniami przestrzeni omega oraz p(A)=1/3, P(A∪B)=2/3,P(A∩B)=1/4 To
prawdopodobieństwo zdarzenia B jest równe :
a)5/12
b)7/12
c)7/8
d)2/7
13 kwi 17:33
pigor: ... oczywiście 5*3=15 , czyli odp. c)
13 kwi 17:34
malinowa: nie rozumiem,dlaczego?
13 kwi 17:35
pigor: ...po prostu ilość elementów iloczynu kartezjańskiego X x Y . ...

zaś
co do drugego zadania, to : P(AUB)= P(A)+P(B)−P(A∩B),
zatem
P(B)=P(AUB)−P(A)+P(A∩B)=
23−
13+
14=
13+
14=
712
13 kwi 17:44
malinowa: dzieki
13 kwi 19:13