Maksymalne pole powierzchni
Tina: Suma długości wszystkich krawędzi graniastosłupa prawidłowego trójkątnego jest równa 12. Jaka
powinna być długość krawędzi podstawy tego graniastosłupa, aby jego pole powierzchni
całkowitej było maksymalne?
| | √3 | |
Doszedłam do takiego wzoru na pole powierzchni P=−a2(6+ |
| ) +12a |
| | 2 | |
Czyli jest to funkcja kwadratowa której ramiona są skierowane do dołu czyli przyjmuje
największą wartość dla A
w .... tak mi się przynajmniej wydaje jednak wynik nie wychodzi

Powinno wyjść
13 kwi 17:17
Tina: Hmm, ale czy wynik w książce jest na pewno poprawny? W przybliżeniu to chyba jest 32,73 a
| | 12 | |
przecież suma długości wszystkich krawędzi jest równa 12.... mi wyszło |
| |
| | 12+√3 | |
13 kwi 17:26
Tina: Pomoże ktoś?
14 kwi 01:12
JT: 6x+3y=12
y=4−2x
| | (x2√3) | |
Pc = |
| +3x+3*(4−2x) |
| | 2 | |
No, ale teraz przecież nie znajdę największej wartości...
Coś mi też nie wychodzi ^^
14 kwi 02:08
JT: Ajć. Policzyłem jakby nawias był (x+y), sorki za błąd.
Po przeliczeniu z poprawnym nawiasem, czyli (xy) wyszedł mi dokładnie ten sam wynik co Tobie,
także całkiem prawdopodobne, że to jednak błąd w odpowiedziach

Jeszcze raz przepraszam za tego wielbłąda w poprzednim poście
14 kwi 12:47