Zadania na kartkówkę
gmailll:
Cześć, niedługo mam kartkówkę z podobnych zadań, dlatego bardzo proszę o poprawne rozwiązanie
ich do jutra.
1. Sprawdź, czy ciąg an = 3n + 2 jest arytmetyczny. Określ jego monotoniczność.
2. Ile wyrazów ciągu arytmetycznego an = 4n − 26 jest mniejszych od 100? Oblicz ich sumę.
3. Oblicz x, jeśli liczby 10, x do kwadratu, −8 w podanej kolejności tworzą ciąg arytmetyczny.
4. Suma n−początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego wyraża się wzorem Sn = −2n(kwadrat) + 4n.
Oblicz drugi wyraz tego ciągu.
5. Rozbicie namiotu na jedną dobę kosztuje 20 zł, a za każdą następną dobę płaci się o 50
groszy mniej niż za poprzednią.
a) Ile kosztuje rozbicie namiotu na trzy tygodnie?
b) Ile dni może stać namiot za kwotę 221 zł?
13 kwi 15:59