Mógłby ktoś mi wytłumaczyć jak się oblicza wartości sin, cos, tg, ctg dla katów
Piotr: Mógłby ktoś mi wytłumaczyć jak się oblicza wartości sin, cos, tg, ctg dla katów 90, 180,270,360
stopni?
13 kwi 15:26
Piotr: Odświeżam
13 kwi 17:08
cute: | | √2 | | √2 | | √2 | |
sin 90 = sin(45+45) = sin45cos45 + sin45cos45 = |
| * |
| + |
| * |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
sin 180 = sin(90+90) itd
13 kwi 17:17
pigor: ... np. tak : z uogólnionej definicji tych
funkcji kąta skierowanego ( w układzie osi xOy)
i tak :
sin90
o=
yr=
11= 1; cos90
o=
xr=
01=0 ,
tg90
o=
yx=
y0= ±
∞ ; ctg90
o=
xy=
0y= 0; itp. dla pozostałych kątów
13 kwi 17:18
krystek: | | y | | 0 | | y | | r | | y | | 0 | |
sin0= |
| = |
| =0 ,sin90= |
| = |
| =1 sin180= |
| = |
| =0 |
| | r | | r | | r | | r | | r | | r | |
13 kwi 17:20
Piotr: Ale skad wiadomo ze r=1? Bo ten x ze rowna sie 0 to wiem czemu
13 kwi 17:20
krystek:
13 kwi 17:24
Piotr: A ok dziękuję jakby co to jeszcze napisze, jak bede wyliczal wszystkie wartosci sin cos tg ctg
13 kwi 17:26
pigor: ... r − promień wodzący punktu (x,y) możesz sobie przyjąć : ja przyjąłem r=1 i tyle. ...
13 kwi 17:27