matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
www
Baśka:
w ciągu geometrycznym (bn), gdzie n∊N , dane są :b4=54 i b5=162. Zatem: a)b1=12 b) b1=1 c) b1=2 d) b1=6
13 kwi 14:40
Kaja:
b
5
=b
4
*q 162=54*q q=3 b
4
=b
1
*q
3
54=b
1
*3
3
b
1
=2
13 kwi 15:05