Udowodnij
Ola: W(x)=2x12−5x11+2x10+x9−x8+2x7+3x6−x5+3x4+x3−x2+p
udowodnij ze wielomian, gdzie p jest dowolną liczbą pierwszą nie ma pierwiastków rzeczywistych.
13 kwi 14:40
PW: Zgodnie z twierdzeniem o wymiernych pierwiastkach wielomianu o współczynnikach całkowitych
pierwiastkami takimi mogłyby być tylko liczby:
| | −1 | | 1 | | −p | | p | |
−1,1, −p, p, |
| , |
| , |
| , |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
W(−1)=2+5+2−1−1−2+3+1+3−1−1+p=10+p≠0 − liczba (−1) nie jest pierwiastkiem wielomianu
Może to bez polotu, ale spróbuj tak posprawdzać wszystkie.
13 kwi 17:05
PW: Oj, nie przeczytałem do końca. Idzie o pierwiastki rzeczywiste, więc źle podpowiedziałem.
13 kwi 17:06