Ciąg geometryczny
Kamil: Wyznacz ciąg geometryczny jeśli wiadomo, że:
a
1+a
5=52 i a
2+a
2=100
BARDZO PROSZĘ O POMOC

!
13 kwi 14:30
Kaja: rozpisz sobie te wyrazy ze wzoru ogólnego. a czy w tym drugim tam ma byc na pewno dwa razy
a2?
13 kwi 14:32
Kamil: Tak, niestety właśnie tal. Z tego wyliczę, że a2=50
No i rozpisuje ze wzoru ogólnego, że:
a1*q=50
a1*q4=52
Za nic nie potrafię tego rozwiązać, pomóżcie...
13 kwi 14:34
Dominik: | ⎧ | a1 + a1q4 = 52 | |
| ⎨ | |
|
| ⎩ | a1q = 50 | |
| ⎧ | a1(q4 + 1) = 52 | |
| ⎨ | |
|
| ⎩ | a1q = 50 | |
dziele rownania
25q
4 + 25 = 26q
25q
4 − 26q + 25 = 0
wolfram podaje, ze ten wielomian nie ma pierwiastkow, czyli nie ma takiego ciagu
geometrycznego.
13 kwi 14:39
Kaja: q=
√55 i a
1=50
√5} lub q=−
√55 i a
1=−50
√5
13 kwi 14:48
Kaja: oj moje rozwiązanie jest złe, bo nie przemnożyłam 52 przez q.
13 kwi 14:49