elemnty logiki
kasiik: prosze o pomoc w zadaniu :
elementy logiki
zapisz ysmbolicznie i poprzez wyspianie elementow zbiory:
zbior liczb rzecztwistych,ktorych kwadrat jest rowny 17
zbior liczb parzystych wiekszych od 100
i zadanie
W klasie Ib jest 34 uczniow, wsrod ktorych : 24 umie jezdzic na rowerze,16 umie plywać, 10 umie
jezdzic na nartach; w tej liczbie 12 umie plywac i jezdzic na rowerze; 5 umie jezdzic na
rowerze i na nartach, 3 umie plywac i jezdic na nartach. Dwie osoby w Ib uprawiają wsyztskie
wymienione dyscypliny sportowe.
a. ile osob nie uprawia zadnej? odp.2
b. ile osob umie jezdzic tylko na rowerze? odp.9
c. ile osob umiem tylko plywac i jezdzic na nartach? odp.1
proszę bardzo o pomoc
9 wrz 20:21
kasiik: proszę bardzo o pomoc!:(
9 wrz 20:54
tim: Czy na pewno takie są odpowiedzi?
9 wrz 21:02
tim: Tak, takie są odpowiedzi. Podaje rozwiązanie zadania.
9 wrz 21:08
tim:

rp − rower + pływanie
rn − rower + narty
pn − pływanie + narty
w − wszystkie
x − nic
r + rp + p +pn + n + rn + w + x = 34 osoby
r + rp + w + rn = 24 rowerzystów
p + rp + w + pn = 16 pływaków
n + rn + w + pn = 10 narciarzy
rp + w = 12 rowerzystów/pływaków
pn + w = 3 pływaków/narciarzy
rn + w = 5 rowerzystów/narciarzy
w = 2 wszystko uprawiających
Podstaw "w" wyżej obliczysz rp, pn, rn, potem wyżej i obliczysz wszystko pozostałe. Myślę, że w
miarę jasne.
9 wrz 21:14
kasiik: dziękuję
9 wrz 22:07