omocy
Lizzie:

środek okręgu wynosi S=(1,−2) r=
√5 Pomóżcie mi obliczyc punkt A....
13 kwi 13:55
ICSP: za mało danych
13 kwi 13:58
Lizzie: no to napisze całą treśc: okrąg o równaniu x2 + y2 −2x + 4y=0 ma dwa punkty wspólne z osią
OX; początek wspólrzędnych oraz punkt A. Wyznacz równanie prostej stycznej do tego okręgu w
punkcie A.
13 kwi 14:00
Lizzie: potrezbuje tylko punkt A bo nie wiem jak obliczyc, z resztą sobie poradze
13 kwi 14:01
ICSP: ma dwa punkty wspólne z osią OX , początek układu oraz punkt A ⇒ pkt A leży na osi OX ⇒ A(x ;
0)
Jak wstawisz to do równania okręgu dostaniesz x, tylko pamiętaj ze ma być ≠ 0 bo wtedy
dostajemy pkt (0;0)
13 kwi 14:03
Lizzie: a jak oblicze to x?
13 kwi 14:06
Lizzie: ok sory jest napisane
13 kwi 14:06