równoległoboki
Kasia: w równoległoboku ABCD dane są długości odcinków AB=37cm, BC=13cm, AC=40cm. Pole równoległoboku
ABCD jest równe
13 kwi 13:21
Eta:
P=480 cm2
13 kwi 13:30
Kasia: a może jakieś rozwiązanie ?
13 kwi 13:32
Eta:

a=37, b= 13
1/ Z tw. cosinusów w trójkącie ABC wyznacz cosα=....
następnie ... sinα=....
2/ P= a*bsinα= .............
13 kwi 13:35
Dominik: lub policz pole trojkata ABC z wzoru Herona i zauwaz, ze jest to polowa pola rownolegloboku.
13 kwi 13:36
Kasia: nie rozumiem.. . jak ten sinus ma być
13 kwi 13:37
Dominik: Eta, a w tym wzorze to nie musi byc sinus kata ostrego?
13 kwi 13:37
Eta:
2/ 2 sposób wzór Herona dla ΔABC
P= 2p(ΔABC)=......
13 kwi 13:38
Eta:
13 kwi 13:39
Eta:
@Dominika .......... nie musi ... ( sinus kata między bokami
sinβ= sin(180o−α)= sinα , β −− kat ostry
13 kwi 13:40