zad
xx: Ze zbioru {1,2,3,....,9} wybieramy trzy po jednej liczbie ze zwracaniem i układamy w kolejności
losowania w liczbę trzycyfrową.Oblicz prawdopodobieństwo,ze w ten sposób ułożymy liczbę
ułożoną z dokładnie jednej cyfry.
Potrzebowałbym pomocy przy wypisaniu tych zdarzen/liczb , dalej sobie poradze
13 kwi 13:10
Dominik: |Ω| = 93
|A| = 9
13 kwi 13:11
Dominik: drobny komentarz: pierwsza cyfre mozesz wybrac na 9 sposobow, druga na 1 i trzecia na 1 (bo
musza byc takie same). zatem 9 * 1 * 1 = 9
lub
mozna wypisac wszystkie te liczby
111
222
333
....
999
jest ich 9
13 kwi 13:14
xx: i dalej bedzie:
P(A)= 1/81
dzieki bardzo
13 kwi 13:17