parametr
kobe: dla jakich wartości parametru m pierwiastkami równania (x2−2mx+m2−1)(x−1)=0 są trzy kolejne
liczby nieparzyste?
obliczylem delte=4
x1=m−1
x2=m+1
co dalej?
13 kwi 12:59
kobe: pomoze ktos?
13 kwi 13:13
Włóczykij: jeden pierwiastek masz podany:
x=1
żeby były 3 kolejne liczby nieparzyste, to masz jeszcze do wykorzystania liczby:
−3,−1,3,5
i kolejno teraz podstawiaj pod x1 i x2
13 kwi 13:22
Dominik: zauwaz, ze masz dany jeden pierwastek x = 1. zatem mozliwe sa takie opcje: −3, −1, 1 lub 1, 3,
5, lub −1, 1, 3
13 kwi 13:22
kobe: jak mam podstawic pod x1 x2, sory ale nie rozumiem tego
13 kwi 13:25
kobe:
?
13 kwi 13:41
Janek191:
( x
2 −2m x + m
2 − 1)*(x − 1 ) = 0
Mamy jeden pierwiastek x = 1
Δ = 4 m
2 − 4*1*( m
2 − 1) = 4
√Δ = 2
lub
Te trzy pierwiastki mają być kolejnymi liczbami nieparzystymi.
Mamy więc:
m − 1, m + 1 , 1
lub
1, m − 1, m + 1
lub
m − 1, 1, m + 1
zatem : 1) m = − 2 lub 2 ) m = 4 lub 3) nie ma takiej liczby m
Odp. m = − 2 lub m = 4
=====================
13 kwi 13:54