Dominik: 1) Oblicz liczbę tych permutacji zbioru A = {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8}, w których liczby 1, 2, 3
występują w porządku rosnącym.
2) Liczby 1, 2, 3, ..., 20 przestawiamy w dowolny sposób. Oblicz prawdopodobieństwo, że liczby
1, 2 i 3 będą ustawione jedna obok drugiej w kolejności wzrastania.
| | | |
w 1) prawidlowa odp jest | * 5! |
| | |
| | | |
w 2) natomiast | * 17! nie gwarantuje juz dobrej odp, czemu? |
| | |
13 kwi 12:51
use: poniewaz liczby 1,2,3 muszą byc obok siebie dlatego zrobilbym tak że scalam liczby 1.2,3 i
biore jako jeden element wtedy zapewniam ze stoją obok siebie, wiec odpowiedz do drugiego
zadania to 18!
13 kwi 13:01
Dominik: no to akurat wiem, ale mnie interesuje czemu w b) iloczyn kombinacji i permutacji nie daje
dobrego wyniku. zadania w zasadzie takie same.
13 kwi 13:02
use: no wlasnie dlatedgo ze (20 po 3 )≠ 18 a mozliwosci ustawiania tych liczby jest 18
13 kwi 13:04
Dominik: .. gadal dziad do obrazu, a obraz ni razu. to jak bys zrobil a)?
13 kwi 13:05
use: Posłuchaj jeżeli dla Ciebie "w których liczby 1, 2, 3 występują w porządku rosnącym" i "że
liczby 1, 2 i 3 będą ustawione jedna obok drugiej w kolejności wzrastania" to jest to samo to
naprawde nie wiem o czym tutaj rozmawiac { to że maja wystepowac w kolejnosci wzrastania
znaczy że liczby 1 ,2,3 muszą być ustawione włąsnie w kolejnosci wzrastania czyli mamy 8
miejsc do obsadzenia żeby zachowac warunki zadania liczbe 3 moge dac na miejsce nr 8 liczbe 2
na miejsce nr 5 a liczbe jeden na miejsce nr 1 i mam zachowaną kolejnosc wzrasatania ,
natomisat w drugim zadaniu liczby te MUSZĄ BYC OBOK SIEBIE i tyle
13 kwi 13:09
Dominik: no i to jest tak subtelna roznica, ktorej nie zauwazylem. dziekuje.
13 kwi 13:10