matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ROMB
asia54433:
promien okregu wpisanego w romb o boku 10 cm i kącie ostrym 30 jest równy
13 kwi 12:44
Janek191:
h − wysokość tego rombu a = 10 cm α = 30
o
Mamy
h
= sin α = sin 30
o
a
czyli
h
1
=
10 cm
2
h = 5 cm −−−−−−−−−−−−− h =2 *r = 5 cm , więc r = 2,5 cm =================
13 kwi 14:21