rozwiązanie
Kasia: Jeśli nieskończony ciąg (an) jest ciągiem arytmetycznym , w którym a1=−0,5 oraz różnica r
wynosi − 23 , to suma dziesięciu kolejnych początkowych wyrazów ciągu (an) jest równa:
a)−35
b)−25
c)−20
d)−15
Proszę o jakieś rozwiązanie
13 kwi 12:42
Kasia: prosze o pomoc..
13 kwi 13:52
Krzysiek: 1. Wzor na n−ty wyraz ciagu arytmetycznego jest taki a
n=a
1(n−1)*r a
1=−0,5 r=−2/3 a za n
wstaw 10 i policz ile wyniesie 10 wyraz ciagu
Teraz do wzoru na sume ciagu arytmertycznego wstaw dane i policz ile wyniesie ta suna 10
wyrazow tego ciagu . Tyle
13 kwi 13:57
Janek191:
a
1 = − 0,5
więc
| | 2 | |
a10 = a1 + 9 r = − 0,5 + 9*( − |
| ) = − 0,5 − 6 = − 6,5 |
| | 3 | |
zatem
S
10 = 0,5*( a
1 + a
10 )*10 = 5* ( − 0,5 + ( − 6,5)) = 5*( − 7) = − 35
Odp. a
======
Wzory:
a
n = a
1 + ( n − 1)*r
==================
S
n = 0,5 *( a
1 + a
n ) *n
=====================
13 kwi 14:31
Kasia: Dziekuję bardzo
13 kwi 14:34