Zbiór
; (: proszę o pomoc ; /
Kompletnie tego nie rozumiem ... ; (
Dane są zbiory: A = { 0,1,2,3,4 }, B = { 3,4,5,6,7, }, C = { 6,7,8,9, }. Sprawdź czy :
b) ( A∪B ) ∩C = (A∩C) ∪ (B∩C)
c) ( A \B ) ∪C= ( A∪C ) \ ( B∪C)
d) ( A∪B ) \C = (A\C) ∪ (B\C)
9 wrz 20:01
agata: to nie jest trudne.
pierwsze :
zaczynaj od nawiasow.
suma zbioru A i B czyli 0 1 2 3 4 5 6 7 (nie trzeba pisac tych liczb co sie powtarzaja)
∩ − przekrojone z c czyli czesc wspolna z C.− wystarczy porownac. jest to 6 i 7 .
i teraz jest pytanie czy to jest rowne
A przekrojone z C czyli czesc wspolna A i C − nie maja czesci wspolnej zsumowane czyli razem z
czesc wspolna z B i C czyli 6, 7. TAK
reszta na tej samej zasadzie
10 wrz 00:45