Krzysiek: To jest naprawde bardzo latwe. Najpierw co to jest sinus lub cosinus ? −definicja .
Teraz narysuj sobie ten trojkat prostokatny . Bedzie to szczegolny trojkat bo znamy wszystkie
jego katy . Jesli jeden kat ma 30 stopni to drugi musi miec 60 gdyz pozostaly ma 90 stopni
skoro to ma byc trojkat prostokatny .
| | 1 | |
Teraz co wiemy . Wiemy ze np sin 30 = |
| co to oznacza . Teraz definicja sinusa . jest |
| | 2 | |
to stosunek przyprostokatnej lezacej na przeciw tego kata do przeciwprostokatnej .
No to jesli oznaczymy ta przyprostokatna jako a to a=1 natomiast przeciwprostokatna
oznaczmy ja jako c to c=2 .
Teraz z twierdzenia Pitagorasa wylicz druga przyprostokatna (oznaczmy ja na rysunku b )
a
2+b
2=c
2 wylicz z tego b
Obwod = dodaj wszystkie boki
Nastepnie policz ten stosunek