ułamjki
Kasia: równanie x2+6x+9x2−9 =0
a)jest sprzeczne
b) ma tylko jedno rozwiązanie
C) ma tylko dwa rozwiązania
d)ma trzy rozwiązania
13 kwi 12:34
Krzysiek: CO tam jest w mianowniku ? x2−9 czy x−9 . Ulamki pisz za ppomoca duzej litery U −−−bedzie
czytelniej
Zreszta co by nie bylo .Pytanie . Kiedy takie wyrazenie jest rownie 0 przy zalozeniu ze
mianownik nie rowna sie 0 ?.
Wtedy kiedy licznik =0 to pisz x2+6x+9=0 i albo zauwazysz wzor skroconego mnozenia (a+b)2
=a2+2ab+b2 a jak nie to licz delte i pierwiastki
13 kwi 13:18
Kasia: X2−9
13 kwi 13:21
Dominik: | (x + 3)2 | |
| = 0 |
| (x − 3)(x + 3) | |
D
f = ℛ\{−3, 3}
x = − 3 ∉ D
f
brak rozwiazan
13 kwi 13:25