Prosze o pomoc, udowodnij tozsamosc trygonometryczna:
Kat:
| 1 | | cosx | |
| − |
| = tgx |
| cosx | | 1+sinx | |
| | sinx | |
korzystajac z wlasnosci tgx = |
| udalo mi sie doprowadzic lewa strone do postaci: |
| | cosx | |
ale nie wiem czy dobrze i czy dalej cos sie da z tym zrobic
13 kwi 12:19
Włóczykij: sprowadź lewą stronę równania (wyjściową) do wspólnego mianownika − powinno pomóc
13 kwi 12:28
Kat: po sprowadzeniu do wspolnego mianownika wychodzi mi:
| (1+sinx) − cos2x | |
| |
| cosx + cosxsinx | |
i nadal niestety nie mam pomyslu co dalej
13 kwi 12:40
PW: Dobry pomysł na to zadanie polega na pomnożeniu i podzieleniu lewej strony przez cosx. Przy
mnożeniu z pierwszego ułamka zrobi się 1, a z drugiego
| | cos2x | | 1−sin2x | | (1−sinx)(1+sinx) | |
|
| = |
| = |
| |
| | 1+sinx | | 1+sinx | | 1+sinx | |
13 kwi 13:01
Kat: jesli dobrze zrozumialam w takim wypadku mozna skrocic 1+sinx i zostaje nam:
1 − (1 − sinx) = 1 ?
13 kwi 14:00
PW: sinx, a nie 1.
No, i rozwiązanie już jest (po podzieleniu przez cos x)
13 kwi 15:25
Kat: aaa juz widze, dzieki
13 kwi 16:32