Prawdopodobieństwo
Tomcio: Do windy zatrzymującej się na 7 pietrze wsiada 5 osób. Na ile sposobów mogą one wysiąść z
windy jeśli :
a.) każda osoba wysiada na innym pietrze
b.) każda osoba wysiada na innym pietrze ale zadna nie wysiada na 2 i 7
13 kwi 12:17
Janek191: a)
N =7*6*5*4*3 = 1 520
b)
N = 5*4*3*2*1 = 5 ! = 120
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Treść zadania nie jest precyzyjna.
Powinno być : " Do windy zatrzymującej się na siedmiu piętrach wsiada 5 osób. .. "
13 kwi 14:11
Janek191:
W a) powinno być N = 2 520
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
13 kwi 14:12