Proszę o pilną pomoc. Bardzo serdecznie dziękuję.
mikaś: Jak się oblicza mediane? wyniki sprawdzianu z matematyki są przedstawione na diagramie.
Mediana ocen uzyskanych przez uczniów jest równa: a)6 b)5 c)4,5 d)4
diagram− dane
liczba osób ocena
1 1
4 2
2 3
4 4
4 5
8 6
Wskaż funkcję kwadratowa, której zbiorem wartosci jest przedział <−3, liczby dodatnie)
odp. a) y=−3x2−3 b) y=−(x+1)2−3 c) y=(x−1)2−3 d) y=3(x+1)2+3
9 wrz 19:55
tim: Pomagam przy medianie
9 wrz 19:58
tim: Po uporządkowaniu ocen:
1, 2, 2, 2, 2, 3, 3, 4, 4, 4, 4, 5, 5, 5, 5, 6, 6, 6, 6, 6, 6, 6, 6
Znajdź środkową ocenę (od lewej i od prawej ma być tyle samo ocen).
9 wrz 19:59