Wykres funkcji
:): Wykres funkcji f(x)=−2x2 przesunięto o wektor [−3.4] i otrzymano wykres funkcji g. Podaj wzór
funkcji g. Określ jej zbiór wartości i przedziały monotoniczności.
y=g(x)=f(x−p)=q
p=−3 q=4
g(x)=f(x+3)+4
zwf=<4,∞)
dla xε (−∞,−3> f.malejąca
dla xε <−3,∞) f,rosnąca
Proszę o sprawdzenie rozwiązania tego zadania i poprawienie błędów
13 kwi 11:30
ICSP: 1. Nie widzę wzoru funkcji g
2. Źle zb wartości
3. Przedział również źle
13 kwi 12:55
Włóczykij: przedziały monotoniczności źle
13 kwi 12:56
Włóczykij: ...i zbiór wartości też źle
13 kwi 12:57
:): y=a(x+2)²
f(0)=3
czyli podstawiamy za x i y
3=a(0+2)²
3=a*2²
3=4a
a=3/4
y=3/4(x+2)²
Poprawnie?
13 kwi 12:58
:): To nie do tego zadania
13 kwi 13:01
:): f(x)=−2x2
w=[−3,4]
f(x)=a(x−p)+q
f(x)=−2(x+3)+4
Poprawnie?
13 kwi 13:10
Piotr: Tak poprawnie
13 kwi 13:11
Piotr: Znaczy się (x+3) powinno być podniesione do kwadratu. Patrz na wzór
13 kwi 13:12
:): Już wiem. zwf=(−∞,4) ?
xε(−∞,−3> funkcja rosnąca
xε,<−3,∞) funkcja malejąca
Dobrze?
13 kwi 13:15
Piotr: Narysuj wykres funkcji −2x do kwadratu. Potem zrób translacje i odczytaj z wykresu.
13 kwi 13:20
:): Dziękuje za pomoc
13 kwi 13:34