prawdopodobieństwo
pic: Oblicz prawdopodobieństwo, że w czteroosobowej rodzinie wszyscy urodzili się dokładnie w dwóch
dniach tygodnia.
Ω = 7
4 = 2401
| | | |
Wydawało mi się że A = | ale wtedy nie wychodzi odpowiedź z książki. Proszę o pomoc. |
| | |
Pozdr.
13 kwi 10:59
pic: up
13 kwi 12:18
pic: up
13 kwi 14:41
Mila: A jaki jest wynik w książce?
13 kwi 15:51
Mila: | | 21*14 | | 3*7*2*7 | | 6 | |
P(A)= |
| = |
| = |
| |
| | 74 | | 74 | | 49 | |
13 kwi 16:15
pic: No właśnie taki jak podałaś.
Dlaczego: "(24−2)"?
13 kwi 16:18
Mila: | |
−wybrałeś dwa dni tygodnia |
| |
4 osoby można "włożyć" do dwóch dni na 2
4 sposobów, odejmujemy sytuacje, gdy wszyscy znajdą
się w jednym lub drugim dniu.
13 kwi 16:30
pic: Po raz kolejny dzięki wielkie! (;
Tak jak zadania z podręcznika potrafiłem w większości sam zrobić, tak z zadaniami ze zbiorów
maturalnych nie mogę sobie dać rady w ogóle :c
13 kwi 17:24
Mila: Rozwiązuj, a nabierzesz wprawy.
13 kwi 17:26