Objętość graniastosłupa prawdiłowego czworokątnego jest równa 8{6}.
czupakadabra : Objętość graniastosłupa prawdiłowego czworokątnego jest równa 8{6}. Przekątna tego
graniastosłupa jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 60 stopni. Oblicz pole
powierzchni całkowitej tego graniastosłupa. Mógłby ktoś sprawdzić wynik ? Po krótce napiasłem
jak do niego doszedłem
V= a2*H......
H=8√6/a2......
√3=8√12/2a3.......
a=2
Pp= 8+16√6
13 kwi 09:32
czupakadabra : Przypomnę się jeszcze raz
13 kwi 12:54
dero2005:

V = 8
√6
V = a
2*H = 8
√6
a
3 = 8
a =
3√8 = 2
P
c = 2a
2 + 4aH = 2*2
2 + 4*2*2
√6 = 8 + 16
√6 = 8(1+2
√6)
13 kwi 13:11
czupakadabra : Dzięki

Czyli wyszło mi dobrze
13 kwi 13:31