matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
hej, pomoże ktoś?
mróz:
[x]=0,9x+1 Jak to zrobić ? [x] − część calkowita
13 kwi 07:42
mróz :
Pomoże ktoś
?
13 kwi 10:42
Mila:
[x]=m i m∊C (*) m≤x<m+1 z własności cechy liczby
10
m=0,9x+1⇔x=
(m−1) podstawiamy do (*)
9
10
m≤
(m−1) <m+1 i m∊C
9
10≤m<19 m∊{10,11,12,13,14,15,16,17,18} oblicz x zaczynam:
10
10
10
x=
(m−1) dla m=10, x=
*(10−1)=
*9=10
9
9
9
itd
13 kwi 16:08
mróz :
Ok, dzieki
13 kwi 16:45
Mila:
13 kwi 16:47