układy równań w zadaniach tekstowych
Lidek: Rowerzysta, poruszający się ze stałą prędkością, przejechał drogę z miasta A do miasta B w
ustalonym czasie. Jeśli jechałby z prędkością o 1 km/h większą, to przyjechałby o 48 minut
wcześniej, a jeśli jechałby z prędkością o 1 km/h mniejszą, to przybyłby o 2 godz. później. W
jakim czasie i z jaką prędkością przejechał drogę z A do B?
9 wrz 19:38
Lidek: zrobi ktoś?
9 wrz 19:55
tim: Może ja.
9 wrz 19:56
tim:
s = V * t
s = (V + 1)(t − 0,8)
s = (V − 1)(t + 2)
Rozwiąż
9 wrz 19:57
tim: W razie problemów, pisz.
9 wrz 19:59