Funkcja ma co najmniej jedno miejsce zerowe
Dris: Funkcja f(x) = x2 + 2kx + 3 ma co najmniej jedno miejsce zerowe. Dla jakich wartości parametru
k wszystkie miejsca zerowe tej funkcji należą do przedziału (−2,1)?
13 kwi 00:43
Dris: Odświeżam
13 kwi 14:48
cute: funkcja ma co najmniej 1 miejsce zerowe to warunki są takie
Δ≥0, wierzchołek funkcji musi się znajdować w przedziale (−2,1) , oraz f(2)<0 i f(1)<0
13 kwi 15:04
Piotr: Musisz ułożyć warunki.
1. Delta większa bądź równa zero.
2. Popatrz na wierzchołek paraboli. Musi on znajdować się miedzy przedzialem (−2,1)
3.f(−2)> 0 oraz f(1)> 0
13 kwi 15:09
Dris: Czemu f(2)<0 i f(1)<0, a nie większe od 0?
13 kwi 15:14
Piotr: Moim zdaniem f(−2) > 0 i f(1) > 0. Zrob rysunek sobie. i Jak miejsca zerowe maja nalezec do
tego przedzialu to tamto musi byc wieksze od 0
13 kwi 15:20
Dris: Ok. A jak rozpisać ten drugi warunek? Bo wychodzi mi, że p=−k i p∊(−2,1) i coś z tym robić
jeszcze?
13 kwi 15:25
Piotr: p=−b/2a. Czyli robisz tak:
−b/2a > − 2 i −b/2x < 1
Robisz z tego częśc wspolna
13 kwi 15:29
Piotr: p=−b/2a. Czyli robisz tak:
−b/2a > − 2 i −b/2x < 1
Robisz z tego częśc wspolna
13 kwi 15:30
Dris: Aaa w taki sposób. Dzięki!
13 kwi 15:32