Rozwiąż równanie
Jaro: rozwiąż równanie (2x−1)2−(2x+1)2=x2
wiem, że mam skorzystać z wzorów skróconego mnożenia i wyliczyć to, ale końcowy wynik wychodzi
mi x=√2, a wiem, że to nie jest dobry wynik. Proszę o pomoc i wyjaśnienia krok po kroku.
Dziękuję
12 kwi 22:54
Ajtek:
Pokaż obliczenia.
12 kwi 22:55
krystek: Zapisz swoje obliczenia, sprawdzę.
12 kwi 22:57
Ajtek:
Pozwolisz, że sprawdzimy we dwoje?
12 kwi 22:58
krystek: Ajtku , pozwalam i zostajesz sam "na placu boju". Ja idę
12 kwi 23:01
Jaro: (2x−1)2−(2x+1)2=x2
4x2−4x+1−4x2+4x+1=x2
2=x2
x=√2
12 kwi 23:02
krystek: −(+)=−
12 kwi 23:03
Ajtek:
Pogubione znaki

Miłych snów
krystek 
.
12 kwi 23:05
Jaro: Czyli gdzie ten błąd?
12 kwi 23:06
Ajtek:
Masz przed nawiasem
−(2x+1)
2. Co robimy ze znakami w nawiasie po podniesieniu do potęgi
jak masz minus
12 kwi 23:11
Jaro: czyli
4x2−4x
+1−4x2−4x
−1=x
2
−x
2−8x=0
−x(x+8)=0
i to wyjdzie, że:
−x=0
x+8=0
x=−8
12 kwi 23:20
jok: 4x
2−4x
2 − 4x − 4x +1 −1 = x
2
−8x = x
2
x
2+8x=0
x(x+8)=0
x=0, x=−8; sprawdzenie:
dla x=−8
(2*−8−1)
2 − (2*−8+1)
2=(−8
2)
17
2 − 15
2 = 64
dla x=0
(0−1)
2 − (0+1)
2 = 0
2
12 kwi 23:30
Ajtek:
I teraz wygląda ok

.
12 kwi 23:30
Jaro: a ten zapis który ja zapisałem jest zły?
−x2−8x=0
−x(x+8)=0
12 kwi 23:35
Ajtek:
To jedno i to samo
12 kwi 23:37
Ajtek:
−x2−8x=x2+8x
1o
−2x2−16x=0 ?:2
−x2−8x=0
−x(x+8)=0
2o
0=2x2+16x /:2
0=x2+8x
0=x(x+8)
12 kwi 23:41
Ajtek:
Z 1
o
−x=0 u x+8=0
x=0 u x=−8
z 2
o
x=0 u x+8=0
x=0 u x=−8

.
12 kwi 23:42
Jaro: ok dzieki za pomoc
13 kwi 00:24