zadanie
xyz: rzucamy kostka do gry i moneta oblicz prawdopodobieństwo ze wyrzucimy orla i liczbe oczek
będąca liczba pierwsza
12 kwi 22:50
krystek: a={o,2 o3 o5}
12 kwi 22:53
xyz: hm nie bardzo rozumiem jakie to ma byc rozwiazanie ?
12 kwi 22:56
krystek: Ω=2*6 ( wypisz sobie)
12 kwi 23:02
xyz: czyli
Ω=12
A ={ (o,2) (o,3) (o,5) }
A=3
P(A)= 3/12=1/4
zgadza się?
12 kwi 23:08
Osxx: Tak
12 kwi 23:19
Gooosiaczek: Ω=12? jak to obliczyć?
14 wrz 17:30
alfa i omega: Ω=6*2
14 wrz 17:33
PW: Gooosiaczek : Wypisać wszystkie możliwości:
Ω = {(O,1), (O,2),(O,3),(O,4),(O,5),(O,6),(R,1),(R,2),(R,3),(R,4),(R,5),(R,6)}
i policzyć pokazując palcem.
Wypisywanie nie musi być takie uporządkowane (słabo myślę, więc wolałem po kolei). Ważne, żeby
wypisać wszystkie możliwości takich par
("wynik rzutu monetą", "wynik rzutu kostką").
Są "bardziej naukowe" metody liczenia liczby elementów w Ω, ale to później, na razie złap sens.
14 wrz 17:41