całka niewłaściwa II rodzaju
jok: | | 1 | |
Oblicz całkę od 0 do a funkcji |
| |
| | √a2−x2 | |
| | 1 | | 1 | | x | |
∫ |
| = |
| * arcsin |
| + C |
| | √a2−x2 | | √a | | √a | |
dziedzina − (0,
∞) \ a. Więc górną granicę całkowania muszę przesunąć o a−ε; ε →0
+
dla x = a−ε:
| 1 | | a−ε | |
| * arcsin |
| =  |
| √a | | √a | |
dla x = 0 :
| | 1 | | 0 | |
− |
| * arcsin |
| = 0 + kπ = 0 |
| | √a | | √a | |
Help
12 kwi 22:39
jok: ∫(...)dx zapomnialem o tym
12 kwi 22:48
jok: | | π | |
czy odpowiedz jest taka, zę funkcja arcsinx ∊ (−1,1) więc będzie |
| ? |
| | 2 | |
12 kwi 22:50
jok: .
12 kwi 23:22
jok: .
13 kwi 00:23
jok: .
13 kwi 13:11
jok: .
13 kwi 13:59
jok: .
13 kwi 16:52
jok: ,
13 kwi 18:01
jok: .
13 kwi 20:06
Krzysiek: źle całkę nieoznaczoną policzyłeś
po drugie wiadomo coś o 'a' czy jest dodatnie?
13 kwi 21:18
jok: | | 1 | | x | |
aha, tam powinno być ∫ |
| = arcsin |
| + C  też nic nie wiem o a. Nie można |
| | √a2−x2 | | a | |
wywnioskować, jeżeli granica jest od 0 do a i nie ma żadnego minusa to a>0? (pole nie może
wyjść ujemne)
| | a−ε | |
dla x = a − ε −−>lim ε−>0+ arcsin |
| = arcsin1; |
| | a | |
| | 0 | |
dla x= 0 −−> arcsin |
| = 0 |
| | a | |
14 kwi 00:07