równanie wykładnicze
mala2:
2*52−x + 5x−1 = 11
już nie mam sił do tego równania
zastąpiłam 11=2*5+50
nie umiem
Proszę o pomoc.
12 kwi 22:15
Aga1.: Wprowadź pomocniczą zmienną 5
x=t, t>0
12 kwi 22:20
vitek1980:
podstaw t = 5
x
12 kwi 22:20
mala2:
Uf! dziękuję, ruszyło się
mam
t
2 − 55t + 250 = 0
x=5 V x=50
5
x=5
x=1
i tutaj schody
5
x=50
5
x=5
2 * 2

tylko nie logarytmy
12 kwi 22:32
mala2: przepraszam
t=1 i t=50 nie x
12 kwi 22:33
mala2: t=5 V t=50
12 kwi 22:33
krystek: x=log550 (niestety logarytm)
12 kwi 22:37
mala2:
log
ab=x
log
550 = x
5
x=50

Dziękuję.
12 kwi 22:42
krystek: 5x=t1 lub 5x=t2 ⇒x1=1 lub x2=j .w.
12 kwi 22:43
Eta:
Kto mi
podkrada jabłka ?
12 kwi 22:43