Długość cięciwy AB
JamJest:

Okrąg o równaniu (x+1)
2+(y+3)
2=4 i prosta y=2x+1 przecinają się w punktach A i B. Wyznacz
Długość cięciwy AB.
12 kwi 22:13
Aga1.: Znajdź punkty A i B odczytując z rysunku punkty przecięcia prostej i okręgu lub rozwiąż układ
równań.
Długość cięciwy to długość odcinka
12 kwi 22:16
JamJest: możesz napisać dokładniej jak to podstawić ?
12 kwi 22:23
Krzysiek: Wstaw do rownania okregu za y=2x+1 czyli bedzie
(x+1)2+(2x+1+3)2=4
(x+1)2+(2x+4)2=4 teraz wzory skroconego mnozenia i wyznaczaz z tego xsy (wyjda 2 )
Nastepnie do rownania prostej podstawiasz za x i wyliczasz y
Majac wspolrzedne 2 punktow ze wzoru na dlugosc odcinka oblicz dlugosc cieciwy AB . Tyle
13 kwi 00:58
Krzysiek: na koncu mialo byc
13 kwi 00:59